SNC Links:

Vinaora Nivo Slider

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Climate change is one of the greatest environmental challenges that we have ever faced. SUNCONTRACT can help a lot.
The energy market is extremely centralised. SUNCONTRACT can decentralize it.

Oktobrske Predstavitve SUNCONTRACT platforme SLO

V oktobru so se ponovno zvrstile že dobro znane predstavitve SUNCONTRACT platforme za proizvajalce elektrike v dveh večjih Slovenskih mestih. Prva predstavitev je bila 23. oktobra v Mariboru, 28. oktobra pa ji je sledila še predstavitev v Ljubljani. Nekateri člani naše skupnosti so se jih udeležili in razkrili novosti ter zanimivosti.

 

Prva in največja zanimivost so novi modeli oblikovanja pogodbenih cen za odkup električne energije. Do sedaj je obstajal samo model zagotovljene najnižje odkupne cene za celo leto. V primeru, da ste na platformi našli kupca z višjo ponujeno ceno, ste na koncu dobili več, kot pa bi prodajali direktno platformi.

Sedaj pa je na platformi dodan še en nov model odkupa. Obstoječi model odkupa po fiksni ceni je ekipa poimenovala SunContract Simpl P + možnost trgovanja na TRŽNICI.

Nov model odkupa pa se imenuje SunContract Premium P: odkup elektrike po borzni ceni BSP-10%, ki je zavarovana z navzdol omejeno fiksno ceno, ki se razlikuje po kvartalih  + možnost trgovanja na tržnici.

Ta model je mogoče bolj tvegan kot model s fiksno cena, vendar ima lahko višje donose. Cene se spreminjajo in usklajujejo glede na kvartale. Glede na trende se bo cena elektrike višala in posledično se viša tudi prodajna cena. Seveda pa se ob obratnem trendu cena lahko tudi zniža. V tem primeru je cena sicer zavarovana z omenjeno kvartalno, v naprej določeno ceno. Vse to so pač špekulacije, katere sprejme vsak posameznik.

 

2019 11 05 20 27 32 LJUBLJANA FINAL FINAL 2.pdf Foxit Reader

NOVA STORITEV SKRBNIŠKEGA RAČUNA

Ne glede na to, za katero pogodbeno ceno se boste odločili, boste lahko svojo ceno, kot do zdaj, dodatno dvignili s P2P dogovori na tržnici. Če nimate časa spremljati dogajanje na tržnici pa lahko sedaj to v vašem imenu naredijo profesionalni trgovalci.  Storitev je brezplačna, plačuje se samo določen procent od razlike v ceni med zagotovljeno ceno ter dejansko plačano preko tržnice.

 

2019 11 05 20 27 50 LJUBLJANA FINAL FINAL 2.pdf Foxit Reader

 

V primeru, da se cena ne zviša, tudi plačila ni. To je super motivacija, da vam v določenem obdobju takšen ponudnik storitve poviša ceno v čim večji možni meri. Navzdol imate ceno garantirano po pogodbi z podjetjem Sonce energija.

 

2019 11 05 20 28 10 LJUBLJANA FINAL FINAL 2.pdf Foxit Reader

 

Poleg tega smo izvedeli še, da se je v preteklosti na platformo prijavilo kar nekaj novih elektrarn, katere pridobivajo energijo s pomočjo obnovljivih virov. Do sedaj je kar nekaj manjših hidro in sončnih elektrarn zagotavljalo energijo za odjemalce na platformi. Po besedah Gregorja Novaka je povpraševanje po energiji na platformi še vedno večje kot ponudba. Vendar pa v naslednjih mesecih pričakujejo kar nekaj novih proizvajalcev, kateri bodo zagotovo zmanjšali razliko med proizvodnjo in porabo. Tudi na predstavitvah smo videli kar nekaj zainteresiranih navdušencev, ki so poslušali predstavitev in jasno podali povratno informacijo, da je ta model trgovanja veliko boljši od obstoječih ter da so že odločeni za prehod. Seveda pa je potrebno urediti še nekaj zadev, preden se priključijo tržnici.

Omenjeno je bilo tudi, da je Italija se vedno številka ena kar se tiče novih trgov. Poleg novih odjemalcev in novih proizvajalcev je bilo med vrsticami povedano, da bi trgovanje čez mejo prineslo dodatne prednosti za proizvajalce v Sloveniji in kupce v Italiji. Cena električne energije je v Italiji tudi do 30% višja kot v Sloveniji. Do realizacije nas verjetno oddaljuje še kar nekaj korakov, saj je potrebno urediti ogromno tehničnih in pravnih zadev, vendar pa se stvari odvijajo in trgovanje med državami bi bilo zopet nekaj, pri čemer bi bila platforma SUNCONTRACT med prvimi, če ne celo prva v EVROPI!

IMG 20191028 160930

Ob koncu je bila predstavljena tudi okvirna cena odkupa električne energije za sončne in hidro elektrarne. Vsi proizvajalci, kateri so se že zanimali pri konkurenci, so povedali, da so odkupne cene dokaj konkurenčne. V primeru zapiranja proizvodnih kapacitet na tržnici pa bi te cene lahko lepo povišale njihove prihodke. Za zaključek je bilo omenjeno, da so obstoječi proizvajalci, kateri uporabljajo platformo že več kot dvanajst mesecev, svojo zagarantirano odkupno ceno povišali od 10% pa vse tja do 20%. Kar pa je ob nihanju cen lep dodatek k zagarantirani odkupni ceni.

75258524 1472393149551964 2446495946842832896 o

Med poslušalci smo našli tudi proizvajalca z več sončnimi elektrarnami, nekatere presegajo 150 kW skupne moči. S slišanim je bil zelo zadovoljen.

Članek je napisan s strani člana  slovenske skupnosti. 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline