SNC Links:

Vinaora Nivo Slider

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Climate change is one of the greatest environmental challenges that we have ever faced. SUNCONTRACT can help a lot.
The energy market is extremely centralised. SUNCONTRACT can decentralize it.

SLO: Q/A ob prehodu na dobavitelja SONCE

V preteklosti so se na določenih forumih, socialnih omrežjih pojavila vprašanja, katera se nanašajo na zamenjavo dobavitelja in odjemalca proizvodene energije iz lastnih elektrarn.
Spodaj je odgovorjenih nekaj najbolj osnovnih vprašanj. V primeru da imate še kakšno vprašanje se lahko pridružite SLOVENSKI telegram skupini ali pošljete elektrosnsko pošto na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in z veseljem Vam bomo pomagali. 

 

 

1. VPRAŠANJE:
Za izhodišče vzamimo, da imam SE v sistemu net metering in sem priključen na dobavitelja XY ter imam 2 MWh viškov na leto. Ko grem k dobavitelju Sonce, sklenem pogodbo za samooskrbo p2p. Recimo, da prehod naredim s 1.10.2019 in imam do takrat 1,6 MWh viška energije.

Sklepam, da bom kmalu po preklopu od starega dobavitelja dobil obračun, v katerem ne bom doplačal ničesar, ker je na odjemnem mestu do konca septembra nastal višek.
Ta višek mi bo vzel stari dobavitelj, kar mi ni všeč, ampak tako je. Zato pa grem na Sonce. Ali bom ob preklopu tudi za SODO dobil obračun? Za 0 doplačila?

ODGOVOR:
DA

 

2. VPRAŠANJE:
Kako in koliko bom sedaj do konca 2019 plačeval elektriko? Sklepam, da:

- vsak mesec dobim od SODO položnico, kjer plačam stroške glede na moč in za nič kWh porabe?
- dobavitelju Sonce mesečno ne plačujem ničesar, ker imam pač net metering, ki se obračuna 1x letno za nazaj?

ODGOVOR:
V tem primeru je tocno tako.

 

3. VPRAŠANJE:
3. Februarja 2020 se naredi obračun za preteklo obdobje (oktober - december 2019). Zaradi manj sončnih mesecev je tukaj več porabe in sem v minusu 0,8 MWh:

- SODO pošlje račun za tisti del, ki se obračunava po kWh (za moč jih že plačal v mesečnih obrokih). Doplačati moram za 0,8 MWh stroškov, pa čeprav sem v celem letu naredil višek in če bi ostal na starem dobavitelju, tega ne bi doplačeval. Ali imam prav?
ODGOVOR:
Imate prav; zato svetujemo da se v takih primerih menja dobavitelja ob koledarskem letu ali sredi leta, ko je netirana bilanca 0 ali blizu nicli.

 

4. VPRAŠANJE:
Ali pa SODO obračunava prejeto/oddano energijo ne glede na dobavitelja in mi bo v februarskem obračunu upošteval pozitivno razliko od preteklih mesecev in mi zato ne bo treba nič doplačati?Sonce pošlje račun za 0,8 MWh dobavljene elektrike, po ceniku za samooskrbo?
ODGOVOR:
Da.

 

5. VPRAŠANJE:
Potem sem celo leto 2020 pri Soncu, naredim 2 MWh viška. Februarja 2021 pri obračunu ne plačam nič, dobim vprašanje, kaj naredim z viškom. Odločim se, da 1 MWh zamenjam s starši za gajbo krompirja. Oni so pri Soncu zavedeni kot navaden gospodinjski odjemalec. Kako bodo oni potem plačevali elektriko?
ODGOVOR:
Oni bodo to elektriko lahko koristili od januarja dalje, do porabe le te (SONCE jim bo aprila naredilo poracun ze placane elektrike v prvih 3 mesecih in upostevalo preneseno elektriko - prenesena pomeni dejansko kupljena enegija od SONCA za ceno trosarine in ddv na trosarimo, to je 0,000305+DDV, kar se v celoti odvede drzavi in da je vse skladno z zakonodajo; ostale zadeve se nas ne ticejo in tudi o njih ne sprasujemo, vsak poskrbi za njihovo legalnost, vsekakor pa niso nikakor pogojene s strani SONCA)

 

6. VPRAŠANJE:
Mesečno plačujejo SODO še naprej za svojo realno porabo kWh (SODO verjetno sploh ne ve za prenos, ki sem ga naredil na Soncu)
ODGOVOR:
SODO računa odjem iz omrezja, ce ta je, ostalo ga ne zanima; on ne ve za vaše dogovore na platformi in tudi ne rabi vedeti tega

 

7. VPRAŠANJE:
Dobavitelju Sonce ne bodo plačali za elektriko nič, dokler ne porabijo mojih 1 MWh. Potem pa spet veselo trgujejo na platformi in plačujejo čim manj.
ODGOVOR:
DA

 

8. VPRAŠANJE:
Nazaj k meni, ker marca 2021 lahko naposled v Sloveniji kupim e-AVTOMOBIL. Celo leto ga polnim doma. Pri obračunu februarja 2022 pa dobim rezultat, da sem v 2021 naredil 1,5 MWh minusa (prejel iz omrežja). Za nakup se zmenim z lastnikom druge net metering SE, da mi prenese 1 MWh svojega viška. Kako bom zdaj jaz plačeval elektriko?
ODGOVOR:
Za leto 2021 bo treba plačati več porabljene elektrike tako SODOtu kot SONCU, pri čemer slednji upošteva 1 MWh vašega prenosa iz preteklega leta, prenesena elektrika v 2022 se lahko porabi v obračunu za 2022 in ne za nazaj

 

9. VPRAŠANJE:
SODO mi pošlje poračun, kjer moram doplačati za dobavljenih 1,5 MWh energije (nič ne vedo o kakšnih prenosih, moj višek 2 MWh iz 2020 je šel v pozabo),
ODGOVOR:
SODO racuna omreznino DA

 

10. VPRAŠANJE:
Pri poračunu od Sonca se moj 1,5 MWh minus pokrije z mojim 1 MWh viškom iz 2020 ter 0,5 MWh kupljene energije in ne plačam nič,
ODGOVOR:
SONCE uposteva 1 MWh da, plačate pa 0,5 MWh, ker je to poračun za 2021, nova prenesena energija se bo upostevala v letu 2022, ker ste jo za to obdobje tudi kupili-prenesli

 

11. VPRAŠANJE:
Vsak mesec SODO plačam samo za konstantne stroške za moč in 0 kWh energije,
ODGOVOR:
SODO bi v osnovi racunal poleg omreznine na moc tudi pavsal za predvideno porabo cez leto, kar pa lahko v dogovoru s SONCEm tudi postavimo na 0 glede porabe, tudi za SODO, ce upravičeno pričakujemo samozadostnost v letu 2022

 

12. VPRAŠANJE:
Dobavitelju Sonce ne plačujem ničesar, ker imam net metering.
ODGOVOR:
V tem primeru je pavsal za energijo 0 celo leto 2022

 

13. VPRAŠANJE:
Kaj se zgodi z 0,5 MWh prenešene energije, ki mi je ostala po poračunu? Ali se upošteva pri naslednjem obračunu, februarja 2023?
ODGOVOR:
Ce je v letu 2022 bil visek 0,5 MWh, lahko le tega prenesete v leto 2023

 

https://info.suncontract.org/suncontract-snc-token-0-0-0-0-0
https://blog.suncontract.org/si/suncontract-racun-elektricna-energija?fbclid=IwAR2iNFcWUh4nhW-FXesG-VFkWzjbeEjVkWj99FWRro1u44hqLd_ASLBs80w

Odgovori so bili posredovani s strani podjetja SONCE energija partnerja SUNCONTRACT. Za podrobnejše odgovore se obrnite g. Tomaza Kričeja, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in vam bo z veseljem svetoval za samostojno pot preko energetske trznice. Za  ostale informacije se lahko pridružite SLOVENSKI telegram skupini ali posljete elektrosnsko posto na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. in z veseljem Vam bomo pomagali.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline